Luister je wel eens via Spotify naar muziek?

De kans is groot van wel. Je hebt een aantal afspeellijsten met je favoriete nummers. Het voelt net alsof de muziek van jou is, omdat je eindeloos kunt luisteren, waar en wanneer je maar wilt. Wat een vrijheid!

Ondanks dit gevoel, betekent het niet dat je eigenaar bent van de muziek. Je bent in feite licentienemer. Je hebt toestemming om de muziek af te spelen onder bepaalde voorwaarden. 

Simpel gesteld; in dit geval betaal je de maker om via jouw account te mogen luisteren. Fijn, want hierdoor draag je eraan bij om de muziek te produceren waar jij zo graag naar luistert en daar wordt iedereen blij van. 

Het klinkt misschien allemaal wat beladen, maar een overeenkomst als deze is een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven.

Beeldlicenties voor fotografie

Niet minder logisch, maar tot verbazing van velen, werkt dit bij het gebruik van fotografisch beeld precies hetzelfde. Omdat ik merk dat hier veel onduidelijkheid over bestaat, wil ik voor wat opheldering zorgen.

Belangrijk om te weten

  • De beeldmaker/licentieverstrekker is auteur en beschikt over het auteursrecht. Dit houdt in dat hij / zij de eigenaar van het beeld is.
  • De beeldgebruiker/licentienemer, neemt een licentie af waarmee hij/zij het beeld kan gebruiken zoals overeengekomen.

Een foto op een nieuwssite zoals NU.nl wordt over het algemeen vaker bekeken dan een profielfoto op LinkedIn. De toepassing bepaalt voor een deel de waarde van het beeld. Daarom is het praktisch om verschillende soorten licenties te kunnen afnemen. Zo betaal je nooit teveel.

Vaak wordt een licentie afgestemd op

  • De duur van het gebruik
  • Het geplaatste formaat
  • Exclusief of non-exclusief recht op beeldgebruik
    Mag de fotograaf de licentie aan andere verkopen of niet?
  • Drukwerk of web toepassing
  • De oplage
Beeldmateriaal waarvoor een beeldlicentie voor drukwerk is afgenomen door LOODS6.
Beeldmateriaal waarvoor een beeldlicentie voor drukwerk is afgenomen door LOODS6.
Beeldmateriaal waarvoor een beeldlicentie voor web- en drukwerktoepassing is afgenomen voor bedrijfsuitingen van ECOR.
Beeldmateriaal waarvoor een beeldlicentie voor web- en drukwerktoepassing is afgenomen voor bedrijfsuitingen van ECOR.

Hoe werk ik?

Mijn enthousiasme voor fotografie is groot en dat wil ik zoveel mogelijk op mijn klanten overdragen. Om de aandacht naar de fotografie uit te laten gaan, houd ik zakelijke afspraken, waaronder beeldlicenties, zo simpel mogelijk. Ik begrijp dat dit soort zaken al snel onnodig compliceerd worden.

Bij mij betaal je één bedrag per beeld. Dat is voor de beeldbewerking én voor de licentie samen. Voorafgaand aan een opdracht stemmen we af welke licentie jij nodig hebt, bijvoorbeeld voor web toepassing of klein of groot drukwerk. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent.

Wil je meer weten over mijn tarieven?
Kijk dan even op deze pagina.

Heb je andere vragen of wensen?
Neem dan gerust contact op.
Ik beloof dat het simpel en overzichtelijk zal zijn.

Voor- en nadelen

  • Voordeel: Op basis van jouw voorkeuren heb je een licentie gekozen die toestemming geeft om het beeld te gebruiken, zoals jij dat wilt. De licentie geeft duidelijkheid, vrijheid en voorkomt voor beide partijen gedoe.
  • Voordeel: Het bedrag dat je betaalt is afgestemd op het gebruik en is daardoor vaak realistisch geprijsd en betaalbaar.
  • Voordeel: De maker krijgt betaald voor het maken en het ter beschikking stellen van het werk.
  • Voordeel: Door een licentie af te nemen houd je je aan de wet. Wel zo fijn als het gaat om professionele situaties.
  • Nadeel: Een beeldlicentie kost geld.
  • Nadeel: Een beeldlicentie kost wat tijd om af te stemmen op jouw gebruik.

Samengevat

Een beeldlicentie is een toestemming over de wijze waarop je beeldmateriaal mag gebruiken. Deze omschrijft de vrijheden en afspraken voor jou als gebruiker. Je geeft hiermee credits of betaalt de maker voor het gebruiken van het werk.
Een licentie is een onmisbaar proffesioneel onderdeel van beeldgebruik en geeft duidelijkheid.